Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Sepcial Promotion

Het is 1992 als Edwin Roovers afzwaait als militair dienstplichtig tandarts en zich het liefst vestigt in de geboortestad van hem en zijn vrouw Marianne.

Op dat moment is er in Nederland een tandartsenoverschot en is het moeilijk zelf een praktijk te starten. Zorgverzekeraar CZ is echter op zoek naar een tandarts voor Breda-Noord, want daar zijn wat verschuivingen gaande. Vol vertrouwen stelt hij zich aan de benoemingscommissie voor, want hij kent de wijk (hij heeft, voor hij zijn studie in 1982 in Amsterdam begon, 10 jaar in de Mechelenstraat gewoond) en haar bewoners. Niet meer dan logisch dat Edwin de gedroomde kandidaat was voor de commissie. En dan begint de zoektocht: een locatie vinden, apparatuur kopen, personeel aannemen, veel geld lenen, etc., etc.

In maart ’93 is het dan eindelijk zover! In de nacht voor de ingebruikname van de praktijk zijn de laatste kabels “vakkundig” met ducttape vastgeplakt, maar na maanden van verbouwen kan er eindelijk gewerkt gaan worden.

Nu, 25 jaar later en heel wat verbouwingen verder, werken ze nog steeds in het pand aan de Brusselstraat 67. Waar er in ’93 amper 3 dagen door 1 tandarts gewerkt werd, wordt er nu 5 dagen en 2 avonden in 3 behandelkamers door 4 tandartsen, een mondhygiëniste, een tandprotheticus en meerdere preventie-assistentes hard gewerkt om de mondgezondheid van met name de bewoners van de Hoge Vucht optimaal te houden. “Dat is hard nodig, want de schappen van de supermarkten liggen vol met producten waar suiker in verwerkt zit, nog steeds één van de factoren die nodig zijn om tandbederf te veroorzaken”, doceert tandarts Roovers. Hoewel hijzelf vanwege een spierziekte niet meer zelf actief aan de tandartsstoel werkt, is hij als diagnosticus en opsteller van behandelplannen nog steeds actief betrokken bij de praktijkvoering.

Tandheelkundig Centrum Hoge Vught is een tandartspraktijk met een duidelijke visie: ze wil goede tandheelkunde  bieden aan iedereen en voor elk budget, al geldt natuurlijk ook hier dat voor niks alleen de zon op gaat, maar Marianne Roovers sluit niet uit dat basale tandheelkunde ooit weer onderdeel gaat worden van het basispakket, waar mensen nu een aanvullende verzekering voor de tandarts moeten afsluiten. “Wat overigens zeker geen weggegooid geld is”, aldus Marianne:” je betaald maandelijks een premie die (een groot deel van) de rekening dekt zodat je enigszins behoed wordt voor een plotseling financiële tegenvaller”.Mooie tanden zijn belangrijk in onze Nederlandse samenleving; de knapste fotomodellen stralen je in de media tegemoet. “Ooit wel eens bij zo’n mooie meid één tandje zwart gemaakt?”, vraagt Edwin: “Er blijft van al dat moois helemaal niks over! Daarom begint tandverzorging bij ons eigenlijk al voor de geboorte. We zijn vorig jaar begonnen met het project “Gewoon Gaaf”, waarin we vooral veel tijd en inspanning investeren in de gebitten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Aan kinderen èn ouders wordt poetsles gegeven om zo in ieder geval er voor te zorgen dat dagelijks de tanden en kiezen goed gereinigd worden. Te vaak wordt ons verteld dat er maar 3 à 4 keer per week wordt gepoetst en dan nog veel te kort! Als je zo weinig poetst is dat al slecht voor je gebit, maar als er dan ook nog eens op dagelijkse basis energiedrankjes bij gedronken worden, is het leed niet te overzien. Laatst waren de energiedrankjes al in het nieuws, maar helaas worden de slechte effecten op tanden en kiezen dan niet genoemd”.

Op de vraag of Tandheelkundig Centrum Hoge Vught over 25 jaar nog bestaat, moeten Edwin en Marianne het antwoord schuldig blijven: “We hopen natuurlijk van wel, maar dan zitten er vast andere eigenaars in”. Voorlopig gaan ze nog gewoon door met de praktijkvoering. “We hebben een heel leuk team en gaan elke dag met plezier naar ons werk, wat wil je nou nog meer?”